Eredmények 2013

A nyertesek nevére kattintva megtekinthetők a pályázati anyagok is.

MasterCard – Az év bankja 2013

1. Budapest Bank

A Budapest Bank 2012-ben 13%-kal, 2013 első félévében 11%-kal növelte adózás utáni nyereségét, miközben szinten tartotta mérlegfőösszegét. A piaci trendekkel ellentétben 2012-ben növelte KKV (4%) és mikrovállalati hitelállományát is (10%). A lakossági területen 2012-ben megduplázta az egy évvel korábbi számlanyitások számát és rekordszámban bocsátott ki új hitelkártyát. Fedezetlen hitelállományát 2013 év elején a Credigen-portfolio egy részének megvásárlásával is bővítette.

2. OTP Bank

3. Citi Magyarország


MasterCard – Az év leginnovatívabb bankja 2013

1. OTP Bank

A Mobiltárca Egyesület pilot projektjének célja a mobiltelefonos és NFC technológiák előnyeit ötvözve olyan mobilfizetési szolgáltatás kialakítása, ahol az ügyfelek mobiljukba telepített bankkártyájukkal tudnak PayPass tranzakciókat végrehajtani a POS-eken. Hazánkban az OTP Bank elsőként valósította meg a mobilkörnyezetben történő bankkártya-kibocsátást. A megvalósításban az összes hazai mobilszolgáltató szerepet vállal, mely partneri együttműködés világviszonylatban is egyedülálló.

2. Gránit Bank

3. Citi Magyarország


MasterCard – Az év lakossági hitelterméke 2013

1. Budapest Bank

A Budapest Bank ingatlanfedezet nélküli, szabad felhasználású Prémium Kölcsöne garantált fix törlesztőrészletet biztosít a futamidő végéig. Az ügyfeleknek így nem kell attól tartani, hogy a banki forrásköltségek változása esetén növekszik a kamat és ezzel együtt a törlesztőrészlet. A Prémium Kölcsön mindemellett a futamidő végéig díjmentesen előtörleszthető. A termék árazása a lakossági személyi kölcsönökhöz viszonyítva igen kedvező: online igénylés esetén a THM 19,9%.

2. UniCredit Bank

3. Raiffeisen Bank


MasterCard – Az év lakossági megtakarítási terméke 2013

1. OTP Bank

A kamatcsökkentés nyertesei az értékpapírok: a lakosság 2013 első 7 hónapjában ~620MrdFt-tal növelte befektetéseit, ami a teljes értékpapírban tartott lakossági megtakarítás 01-07 havi növekmény (975 Mrd) 63,5%-a. Az OTP OptimaAlap a legnagyobb állományi növekedést érte el ezalatt, hisz a lakossági befektetési alap növekmény 21,5%-át, azaz a teljes háztartási megtakarítás növekmény 13,6%-át gyűjtötte. Az Alap lakossági állománya 125%-kal, (240 M Ft), míg lakossági befektetőinek száma 80%-kal 76ezer fő fölé emelkedett.

2. Citi Magyarország

3. Budapest Bank


MasterCard – Az év lakossági számlacsomagja 2013

1. Citi Magyarország

A Citi Magyarország új 0 Ft-os bankszámlájával MINDEN hazai ATM és internetes banki forint tranzakció KORLÁTLANUL INGYENES. Az ügyfelek egy chipes betéti főkártyát, és három társkártyát kapnak díjmentesen, és havonta egy külföldi ATM készpénzfelvétel is ingyenes. Ugyanaz a betéti kártya a Citinél más devizanemben vezetett számlához akármikor hozzárendelhető. Takarék Plusz megtakarítási számlával egészítül ki, magas látra szóló kamatozással a teljes egyenlegre.

2. Budapest Bank

3. MagNet Bank


MasterCard – Pénziránytű Alapítvány
A pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank 2013

1. OTP Bank

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerül a pénzügyi tudatosság, amelynek alapfeltétele a megfelelő pénzügyi ismeret. Ugyanakkor a témával foglalkozó kutatásokból az derül ki, hogy a régió országaiban a lakosság pénzügyi ismeretei és a pénzügyi kultúra fejlettsége jelentősen elmarad a fejlett nyugat-európai országokétól. Az OTP Csoport, a régió meghatározó pénzpiaci szereplőjeként, hosszú évek óta kiemelt feladatának tekinti a pénzügyi ismeretek bővítését, a felnövekvő generációk pénzügyi kultúrájának fejlesztését. Az anyavállalat életében a 2013-as év igazi mérföldkőnek számít. A bank korszerű gazdasági ismeretek átadására létrehozott alapítványa, az OTP Fáy András Alapítvány ugyanis megnyitotta az évente több mint húszezer középiskolás diák fogadására képes Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját. Ilyen mértékű, inspiratív pedagógiai módszereket alkalmazó, folyamatos, azaz minden középiskolai évfolyamot lefedő pénzügyi képzés még nem volt Magyarországon.


MasterCard – Az év társadalmilag felelős bankja 2013

1. MagNet Magyar Közösségi Bank

A Bank főbb szolgáltatásai szintjén is megjeleníti aktív társadalmi szerepét, felelősségét, ügyfeleinek különleges jogokat biztosítva;
– évente tájékoztatja ügyfeleit, mekkora összeggel járultak hozzá a Bank nyereségéhez
– 2013-ban is a nyereség 10%-ról több mint 10.000 ügyfél rendelkezett 74 közhasznú civil szervezet javára
– online platformon kapcsolódási lehetőséget ad civil szervezetek, non-profit ügyeket felkaroló munkatársak, ügyfelek számára (anyagi, szellemi, ProBono támogatás, önkéntesség, felajánlások)
– közösségi betét- és hiteltermékek esetében transzparensen valósul meg a betétes, hiteles és a Bank összekapcsolása, mely figyelembe vesz társadalmi hasznosságot, környezeti szempontokat
– Social Impact Scoring: a Bank a hitelbírálati módszertanba építi annak a mértékét, hogy a finanszírozandó projekt hány ember életét befolyásolja pozitívan
– Cash Back bankkártya bevezetése civil kedvezményezettekkel
– a Bank a szektorban elsőként nyerte el a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést

2. Budapest Bank

3. Citi Magyarország


MasterCard – Az év lakossági mobileszköz alkalmazása 2013

1. OTP Bank

Az aktív banki műveletek végzésére is alkalmas, mobilra, tabletre optimalizált OTP SmartBank teljesen megújult az Android és iOS-es platformokon. A kezdőképernyőn a belépés mellett a legközelebbi ATM és fiók adatok, és devizaárfolyam is megjelenik, elérhetőek a bank további appjai is: új OTP SmartBróker, SZÉP kártya. Gesztusokkal és hangvezérléssel is kezdeményezhetőek műveletek. Új egyedi funkció a sárgacsekk befényképezés, a Távszámla/Díjnet számlafizetés, a lekötés, a vállalkozói többes aláírás.

2. Gránit Bank

3. K&H Bank


MasterCard – Az év ifjú bankára 2013

1. Tölgyesi Zoltán – Gránit Bank

Tölgyesi Zoltán 2007-ben szerzett MBA diplomát az angliai Manchester Business School-ban, kiváló minősítéssel. 15 év fiók-, régió-, majd üzletágvezetés után 2010-ben csatlakozott az induló Gránit Bankhoz, ahol felépítette a KKV üzletágat. Jelentős szerepe volt a Bank innovatív, az alternatív értékesítési csatornákra építő stratégiájának kidolgozásában. A Bank mérlegfőösszege 3 év alatt 7-ről 70 Mrd forintra emelkedett. A KKV hitelállomány éves növekedése 70% feletti, a portfólió problémamentes.

2. Somlai Gergely – UniCredit Bank

3. Toldi Balázs Gergely – Budapest Bank


MasterCard – Az év bankára 2013

1. Dr. Patai Mihály – UniCredit bank

Dr. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke. 2006 óta az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Korábban, 1996 és 2006 között az Allianz Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatójaként, 1995 és 1993 között pedig a Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatójaként dolgozott. 1988-tól 1993-ig Washingtonban, a Világbank ügyvezető igazgatójának munkatársa volt.
Tanulmányait a Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte. Több helyen nyert el ösztöndíjat, így tanult Londonban, Ausztriában és Moszkvában is.