Eredmények 2019

Mastercard – Az év bankja

1. OTP Bank

Az OTP Csoport a régió egyik legstabilabb és legnyereségesebb pénzintézete. 2019-ben rekordnagyságú első féléves adózott eredményt ért el, meghaladva a 202 milliárd forintot (+19% y/y), a tőkearányos nyereség 21,6% volt. A teljesítő hitelállomány negyedéves szinten 4%-kal bővült árfolyamszűrten, erősödött a lakossági volumenek növekedési dinamikája, a betétek 2%-kal nőttek.A csoport teljesítményét hagyományosan az erős likviditási és tőkepozíció jellemzi, tőkemegfelelése 1%-ponttal javult q/q (CET1: 15,9%). Folytatódtak az akvizíciók és integrációs folyamatok: 2019-ben lezárult a montenegrói, moldáv és szerb akvizíció, a szlovén zárására 2019 Q4-ben kerülhet sor. A bolgár, albán, montenegrói és moldáv bankok esetében most az integráción van a hangsúly. Az OTP Core profitja éves szinten 2%-kal nőtt (97,4 mrd Ft). Az OTP Core stabilan erős vagy javuló piaci részesedéssel rendelkezik a jelzáloghitel (28.6%), a személyihitel-folyósítások (39%) és a lakossági megtakarítások (32.2%) terén.

2. GRÁNIT Bank
3. ERSTE Bank


Mastercard – Az év lakossági számlacsomagja

1. SOPRON BANK

Az Allegro számlacsomag azon ügyfeleink igénye szerint került kialakításra, akik elektronikus úton bankolnak, havonta több átutalást indítanak, közüzemi számláikat csoportos beszedési megbízás útján egyenlítik ki. A számlacsomag újdonsága, hogy csomagárazású termék, azaz a havi díj magába foglalja a következőket: – havi számlavezetési díjat, – Forint alapú MasterCard Standard PayPass kártya legyártásának díját és a bankkártya éves díját, – számlavezetőn belül és kívül korlátlan számú: o belföldi elektronikus forint átutalást, o rendszeres elektronikus forint átutalást, o forint beszedést. Azaz a fenti tranzakciók nem kerültek külön-külön beárazásra, azokat tartalmazza a havi csomag díj, amely 1.600 Ft. Ezen felül akciós jelleggel a kártyás vásárlások díjmentesek. A csomagárazásnak köszönhetően a költségek áttekinthetők, könnyen kiszámíthatóak, előreláthatóak. Az ügyfeleknek nem kell tranzakciónként számolniuk a várható havi bankköltséget.

2. GRÁNIT Bank
3. CIB Bank


Mastercard – Az év lakossági megtakarítási terméke

1. Erste Bank

Az Erste Future Befektetési Programmal az ügyfelek egy egyszerű utalással választhatnak a kockázatvállalási hajlandóságukhoz, vagy a jövőről alkotott elképzeléseikhez illő befektetést. Szakértői csomagokba gyűjtötték a lehetőségeket, így mindenki eldöntheti, melyik befektetésben hisz a legjobban, de az ügyfelek egy online kalkulátor segítségével is választhatnak a megtakarítások közül. A befektetni szánt összeget át kell utalni, és a kiválasztott csomag kódját beírni a megjegyzés mezőbe. Az értékpapírszámlára beérkező összegből automatikusan a választott csomaghoz tartozó befektetési alap kombinációt vásároltuk meg. Egy állandó átutalási megbízás segítségével lehetőség van havonta kisebb összegeket folyamatosan félretenni. Az Erste külön csomagokat kínál az alacsony, a magas vagy a közepes kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezőknek, a megtakarítás tervezett időtávja, és a félre tehető összeg szerint. A program sikerét mutatja, hogy idén 25 százalékkal nőt a beutaló ügyfelek száma.

2. MagNet Bank
3. OTP Bank


Mastercard – Az év lakossági hitelterméke

1. K&H Bank

Az itthon elsőként bevezetett, nem csak K&H-s ügyfeleknek igényelhető teljesen online személyi kölcsön után itt a K&H e-bankon és K&H mobilbankon keresztül indítható személyi kölcsön igénylés! Az újítás ügyfélbarát, a folyamatban mindössze 4 adat megadása, és 4 személyes adat megadása szükséges. Előzetes hitelbírálattal rendelkező ügyfelek esetében 1 adat megadása elegendő. A folyamatban 2 további dokumentum, egy előzetes tájékoztató és egy szerződés elfogadása szükséges. Jóváhagyott hitel esetében a folyósítás a hét minden napján, a nap 24 órájában lehetséges, hiszen mindkét csatorna hitelbírálati rendszere teljesen automatikus. A kb. 5 perces igénylést követően az ügyfél azt tapasztalja, hogy a folyamat elindítása után pár perccel döntés születik, amit néhány kivételtől eltekintve azonnali folyósítás követ. Azokat az ügyfeleket, akik valamilyen okból kifolyólag nem kaphatnak online személyi kölcsönt, a, K&H Telecenter munkatársai felkeresik, egy esetleges további igénylés céljából.

2. UniCredit Bank
3. GRÁNIT Bank


Mastercard – Az év leginnovatívabb bankja

1. GRÁNIT Bank

A Bank folyamatosan innovál, amely eredményeként az ügyfelek okostelefon applikáción, Videóbankon és Netbankon intézik pénzügyeiket kényelmesen, kedvező kondíciókkal és biztonságosan. 2019-ben 2 unikális megoldást vezettünk be: (i) VideóBankon keresztül pár perc alatt megvalósítható az értékpapír számlanyitás,(ii) Babaváró hitel igénylésének teljes folyamata online módon biztosított. Az ügyfélélmény fokozása, és a hatékonyság növelése érdekében a Bank minden folyamatot digitalizál: papírmentessé tette a lakossági számlanyitást, a kártya értékesítést, az értékpapír számlanyitást, a TTNY megtételének teljes folyamatát, stb. A Bank ügyfelei Netbankon és appon keresztül is a számla és kártya típusok, a forgalmazott állampapírok és értékesített megtakarítási termékek vonatkozásában több megoldás közül egyszerűen választhatnak. A Bank a készpénzhasználat csökkentését kiemelt feladatának tekinti, ezért a GRÁNIT Payhez hasonlóan ez évtől elérhetővé tette ügyfelei számára az Apple Payt.

2. OTP Bank
3. K&H Bank


Mastercard – Az év lakossági mobil- és online-banki eszköze

1. OTP Bank

2019-ben tovább bővült az OTP SmartBank alkalmazásán keresztül elérhető szolgáltatások köre: májustól Magyarországon elsőként elérhető az OTP SmartBank-ban az ApplePay szolgáltatás, a bankkártya az OTP SmartBank alkalmazásból is hozzáadható az AppleWallet-hez. Az Apple készülékeken SmartBank-oló ügyfelek 40%-a már regisztrált az ApplePay szolgáltatásra, a regisztrációk fele már a megjelenést követő első héten megtörtént. 2019 augusztusától pedig elérhető a számlafizetést leegyszerűsítő, SmartBank-on keresztüli QR-kódos postai csekkbefizetés. Az internetbanki alkalmazás használatával több mint 1,4 millió ügyfél intézi rendszeresen bankügyeit, és ez a csatorna adja a személyi kölcsön-szerződések közel 10%-át. Az OTP SmartBank továbbra is hazánk legnépszerűbb mobilbanki alkalmazása, közel 700 ezer felhasználóval és nemzetközileg is magas alkalmazás-áruházi értékeléssel (2019.09.26-i adatok alapján: GooglePlay 4,7; AppleStore 4,6).

2. MagNet Bank
3. Erste Bank


Mastercard – Az év társadalmilag felelős bankja

1. Budapest Bank

A pénzügyi kultúra fejlesztésének több évtizedes hagyománya van a bankban. Ezt a hazai bankok közül elsőként kezdtünk el programszinten támogatni a Budapest Bank a Pénzügyi Oktatásért és Pénzügyi Kultúráért Alapítványunkon keresztül, amelyet 1991-ben hoztunk létre. A kezdetektől fogva aktívan részt veszünk a Pénz7 pénzügyi kultúrafejlesztési programban is, ahol már több mint 200 önkéntes kollégánk tart pénzügyi ismereti órákat általános- és középiskolás diákokoknak minden év elején. Aktivitásunknak 2018-ban „Pénzügyi Kultúra Nagykövete” díjjal ismerte el a Magyar Bankszövetség. A bank idén negyedik alakalommal kiemelt támogatója a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenynek. Fontosnak tartjuk a vállalkozói kultúra támogatását is, amely érdekében 2010-ben létrehoztuk a Dobbantó Programot, amivel a nők pénzügyi ismereteinek bővítését és a vállalkozói ismeretek és készségek fejlesztését tűztük ki célul. A program indítása óta több mint 2000 vállalkozónőnek segítettünk.

2. OTP Bank
3. Erste Bank


Mastercard – Az év fenntartható bankja

1. MagNet Bank

A MagNet 2019-ben mind a 40.000 ügyfelének ültet egy-egy fát, új tölgyerdőt telepít a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, Ócsán. A 15 focipályányi területet lefedő 40.000 fa annyi oxigént termel majd, amennyi Pápa teljes lakosságának légzéséhez szükséges; ha sorba ültetnénk, majdnem körbeérné Pestet; élete során annyi szén-dioxidot köt majd meg, amit 25 millió autó, autónként 1000 kilométer alatt bocsát ki; évente 100 vagon port szűr majd ki a levegőből. Mégis, a MagNet Bank a legnagyobb hatásának továbbra is azt tekinti, hogy alapműködésével teremt értéket, és fenntartható célokra helyez ki hitelt: napelemparkok, elektromos mobilitás, alternatív iskolák, biogazdaságok virágoznak ügyfelei megtakarításaiból. Ügyfelei meghatározhatják, hogy milyen hitelcélt szolgáljanak megtakarításaik; mely társadalmi vagy környezeti ügyet segítsék a banki nyereség rájuk eső 10%-ával és bankkártya költéseikkel, a bank pedig kiszámolja és transzparensen megmutatja a döntéseikkel gyakorolt egyéni hatásukat.

2. GRÁNIT Bank
3. K&H Bank


Mastercard – Az év prémium banki szolgáltatása

1. GRÁNIT Bank

A GRÁNIT Bank célja, hogy a leginnovatívabb fizetési megoldásokat, értéknövelt, digitális, prémium pénzügyi szolgáltatásokat kínáljon minden ügyfelének, annak érdekében, hogy kimagasló ügyfélélményt biztosítson kényelem, biztonság és gyorsaság tekintetében. 2019. júliusától elérhető a Bank ügyfelei részére az Apple Pay, a GRÁNIT Pay-hez hasonló új generációs mobilfizetés és továbbra is kedvező feltételekkel igényelhető a Platinum kártya. A Bank applikációjában megvalósított új funkciók, pl. betétkezelés mellett a VideóBankon elérhető szolgáltatások köre is bővült ez év közepétől. A megtakarítással rendelkező banki ügyfelek Magyarországon egyedülálló módon a videóbanki csatornán keresztül értékpapír szerződést tudnak kötni pár perc alatt akár otthonról is, állampapír vételi/eladási nyilatkozatot köthetnek fiókba utazás nélkül. Az újszerű élményt biztosító bankoláshoz exkluzív kedvezmény is társul, akció keretében a Bank elengedi az értékpapír számlavezetési-, és letétkezelési díjat is.

2. OTP Bank
3. Budapest Bank


Mastercard – Az év bankára

Tóth Balázs (UniCredit Bank)