Eredmények 2010

A nyertesek nevére kattintva megtekinthetők a pályázati anyagok is.

MasterCard – Az év bankja 2010

1. FHB Bank

Az FHB ügyfeleinek számát gyarapította, (hitel)termékeit teljesen megújította, tevékenységét erősítette, nyereségességét megőrizte. EUstresszteszten és hazai elemzőknél kiválóan szerepel. Az év legnagyobb hazai banki tranzakciója: az FHB megvásárolta teljes fiókhálózatával az Allianz Bankot. A stratégiai együttműködés az Allianz Biztosítóval egyesíti a vállalatok szakértelmét és erőit. A két kínálat kiegészíti egymást, hosszú távon biztosít az ügyfeleknek kedvező árat, magas szintű szolgáltatást.

2. OTP Bank

Az Európai Bankfelügyelők Bizottsága által koordinált banki stabilitást vizsgáló próbán az OTP Bank a közép-európai bankok közül a legjobb helyezést érte el. Az OTP még a legpesszimistább forgatókönyv szerint is megfelelően biztonságos. A válságot követő banki intézkedések hatására tőkemegfelelése többszöröse a jelenlegi minimumnak. A kiváló eredménnyel az OTP, mint piacvezető pénzügyi szolgáltató, támogatja a magyar gazdaság stabilitását, erősíti a magyar bankrendszerrel szembeni bizalmat.

3. Erste Bank

Az Erste Bank tevékenységét 2010-ben is a nehéz gazdasági környezethez való alkalmazkodás dominálta. Bár a kockázati céltartalékok növekedtek, az üzemi költségek csökkentésével ezt kompenzálta a bank. A költség/bevétel arány így másfél év alatt jelentősen, 11 százalékponttal javult. Az Erste tovább erősítette 2. helyét a lakossági hitelpiacon (13,6%), természetesen az ügyfelek igényeit és helyzetét figyelembe véve. A bajba jutott ügyfelek megsegítésére is széleskörű programot dolgozott ki.


MasterCard – Az év leginnovatívabb bankja 2010

1. Erste Bank

Az Erste Bank folyamatosan innovatív megoldásokkal törekszik ügyfelei igényeinek mind professzionálisabb kiszolgálására, ezért idén a Magyar Postával közösen bevezette a Közép-Európában is egyedülálló szolgáltatását, a sárga csekkek feladásának lehetőségét ATM-en keresztül. Emellett ügyfelei biztonsága érdekében bevezette az Erste Törlesztési Védelem és az Erste Számlavédelem szolgáltatásokat is, melyek a hiteltörlesztések, valamint a közüzemi számlák fizetésével kapcsolatban nyújtanak védelmet.

2. OTP Bank

Hazánkban elsőként az OTP Bank jelent meg a MAESTRO PayPass készpénzkímélő fizetési módszerrel, mely az érintésmentes technológián alapul. A nemzetközi előírásoknak megfelelően kifejlesztett kártya,itthon és külföldön is lehetővé teszi az érintésmentes fizetést. A hagyományos bankkártya formában kibocsátott (~15e db) kártya mellett, kifejlesztettük a rendezvénykártya termékvariánst, pre-paid/újratölthető verzióban.Használatukat a POS és az újratölthető funkciót támogató ATM hálózat is támogatja.

3. FHB Bank

CsereIngatlan Program: Lakáskonszolidációs program a bajba jutott adósok pénzügyi helyzetének reális, humánus megoldására megfelelő lakhatási lehetőség biztosításával. Az adósnak az addigi ingatlannál kisebb rezsijű és értékű, ám igényeihez igazodó csereingatlanok választékát kínálja fel az FHB Ingatlanközvetítő. Az ügyfél által kiválasztott új és a régi ingatlan értékkülönbségéből vagy rendezhető a tartozás, vagy kezelhető mértékűre csökkenthető annak törlesztési terhe. Mindez egy eljárásban.


MasterCard – Az év lakossági hitelterméke 2010

1. Erste Bank

Az Erste Bank „Zöld Ház” programja az első olyan hiteltermék Magyarországon, amely azokat a hitelfelvevőket díjazza a normál hiteleknél kedvezőbb kondíciókkal, akik környezettudatosan építkeznek vagy korszerűsítenek. A hiteligénylőnek a hitel céljaként fedezetül felajánlott ingatlan energiatanúsítványát kell bemutatnia, amivel jogosulttá válik a kedvezőbb kamatokra (0,2-0,4% kedvezmény). Ezzel a termékkel a környezet védelmére, az energia hatékony felhasználására ösztönzi a bank az ügyfeleit.

2. Budapest Bank

A bank a magyar piacon elsőként 2010-ben bevezette új, kategóriateremtő jelzáloghitel termékét, az Egyenlítő Hitelt, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek látra szóló megtakarításokat helyezhessenek el a jelzáloghitelhez kapcsolódó folyószámlán, s a pozitív egyenleg révén csökkenthessék a hiteltartozást illetve a hitel futamidejét. A hitel forintalapon igényelhető, így az ügyfelek elkerülhetik az árfolyam-kockázatot és kiszámítható módon törleszthetik a havi részleteket.

3. OTP Bank

OTP Full Extra lakásvásárlási hitel. A Bank egyedülálló módon megtéríti az adásvételi szerződéskötés ügyvédi díját a hitelösszeg 1%-a, maximum a vételár 0,5%-ának erejéig, ráadásul hitelkeret-beállítási jutalék és kezelési költség nélkül. Mindezt egy olyan forint alapú piaci lakáshitel formájában, mely kombinálható állami támogatással (lakástakarékkal) vagy igényelhető a futamidő első 3 évében fix törlesztőrészlettel – ez utóbbi által segítséget nyújtva a család kiadásainak tervezhetőségében.


MasterCard – Az év lakossági megtakarítási terméke 2010

1. UniCredit Bank

Szuper 8 Tőkevédett Származtatott Alap
A Szuper 8 Alap az 1. év végén – névértékre vetítve – biztos 8% hozamot fizet a befektetőknek. Sőt, ezt 5 éven keresztül annyiszor teszi, ahányszor a nettó eszközérték eléri vagy meghaladja a névérték + 8%-ot. Az itthon újdonságnak számító, aktív befektetési politika a világ dinamikusan fejlődő országainak növekedéséből biztosít részesedést, a befektetők tőkéjének kockáztatása nélkül. Az alap sikerét az első év utáni biztos hozam garantálja, melyet az ügyfelek töretlen érdeklődése is igazol.

2. MagNet Magyar Közösségi Bank

A tudatos és felelős megtakarítás és pénzbefektetés egyedülállóan új hazai eszköze a Szféra Közösségi Betét.
A betétes kiválaszthatja, melyik a bank által preferált hitelcél (szféra) fontos a számára, továbbá a betétes egy meghatározott sávon belül dönthet betétjének kamatáról. Akár a piaci kamatoktól alacsonyabbat is választhat, ha azt szeretné, hogy azzal a kamatlemondással az adott szférába (pl. megújuló energia vagy biogazdálkodás) tartozó hitelfelvevők hitelei kedvezőbbek legyenek.

3. K&H Bank

K&H prémium nagy esélyesek alap, a piacvezető K&H tőkevédett alapcsalád tagja, amely most a 33,85%-os maximum hozamot fizeti 2 éves futamidőre, bizonyítva, hogy tőkevédelem mellett is lehet kiemelkedő hozamot elérni. Az alap induláskor alulárazott, ígéretes vállalatok részvényeit vásárolta. Most a régi befektetők megtarthatják befektetésüket és újak is beszállhatnak a következő 2,5 éves periódusba, ahol az alapba a válságból nyertesen kijövő vállatok részvényeit tesszük, teljes tőkevédelem mellett.


MasterCard – Az év lakossági számlacsomagja 2010

1. Citibank

– Citibank 0 Ft-os bankszámla-ügyfeleink száma 59%-kal nőtt az elmúlt egy évben.
– Minden hazai forinttranzakció minden csatornán korlátlanul ingyenes, ingyenes fő és 3 társ betéti chipkártya.
– A Takarék Plus számla az MNB alapkamatát követő, magas látra szóló kamatot nyújt.
– 0,5% készpénz-visszatérítés a 10e Ft-ot meghaladó betéti kártyás vásárlások után.
– Kártyás vásárlás esetén 3-50% kedvezmény a Magyar Kedvezményhálózatban.
– Őszi promóciónkban a 150 zer-os jóváírás két részletben is történhet.

2. Raiffeisen Bank

A Raiffeisen DíjNullázó Számlacsomag megnyitotta a díjmentes bankolás lehetőségét az átlagjövedelemmel rendelkezők számára is. A csomag már 120 000 forint (akár két tételben való) beérkezése esetén is díjmentesen biztosítja a három legfontosabb szolgáltatást: korlátlan készpénzfelvételt saját ATM-ből, korlátlan forintutalást interneten keresztül és díjmentes számlavezetést. A számlacsomaggal meglévő és leendő ügyfeleink számára kívánjuk elérhetővé és vonzóvá tenni a modern bankolást.

3. FHB Bank

Az FHB Hello a 14-24 éves ügyfeleknek kínál havi számlavezetési díjtól mentes bankszámlát. A számla használatát díjmentes hozzáférésű TeleBank és NetB@nk segíti, kedvezményes a bankszámlát felügyelő FHB SMS. A Gróf Balázs képregényével díszített Hello Maestro bankkártyákkal havonta háromszor díjmentes a készpénzt felvétel bármelyik belföldi ATM-ből. A kapcsolódó microsite számos, a bankoláshoz kapcsolódó, közérthető, képregényes formában is megjelenő edukációs elemet és programajánlókat kínál.


MasterCard – Pénziránytű Alapítvány
A pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank 2010

1. Budapest Bank

A MasterCard és a Pénziránytű Alapítvány közösen meghirdetett díját első ízben az a bank nyerte el, amelyik a pályázók közül a legrégebben kezdte támogatni a pénzügyi kultúra fejlesztését. A nyertes bank 1991 óta működteti a „Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért” Alapítványt, amely a pénzügyi oktatás támogatásával emeli a pénzügyi kultúra színvonalát. (Eddig 120 millió forinttal támogatta 564 szervezet ezt célzó tevékenységét.)
Az elmúlt évtől a bank tovább aktivizálta magát a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében. 2009 nyarán indította be a lakossági, valamint kis- és középvállalkozó ügyfelek számára közérthető nyelven pénzügyi információkat nyújtó MOST! kampányt, és „Dobbantó” nevű programjával csatlakozott a nők pénzügyi tudatosságát, ismereteinek bővítését megcélzó globális GE-programhoz. A Budapest Bank támogatásával jött létre 2010 januárjában az ország első mikro- és kisvállalkozásokra fókuszáló informatív, közösségi, és egyben játékos weboldala, a Sikeres.hu.

A Budapest Bank változatlanul a piac egyik legstabilabb bankja: felelős hitelezési standardjainknak köszönhetően kevesebb bajba jutott ügyfél és eredményesebb banki működés jellemzi a céget.
A bank felelős vállalatként jár el mind pénzügyi tevékenységét, mind társadalmi szerepvállalását tekintve; hitelezési politikáját, ügyfelekkel való kommunikációját az egyszerűség és átláthatóság jellemzi.
2009-ben a bank felelős hitelezési politikája jegyében az ügyfelek nehézségeit enyhítő hitel-átstrukturálásra fókuszált, tucatnyi konstrukciót kínálva fizetési nehézségekkel küzdő lakossági és vállalati ügyfelek számára.
A felelős tájékoztatás érdekében egységes ügyfél-kiszolgálási eljárásokat vezettek be, emellett 2009 júniusában elindították MOST! nevű pénzügyi tudatosság-fejlesztő programunkat.
Alapítványainkon keresztül 1991 óta támogatják a pénzügyi oktatás fejlesztését; „Dobbantó – pénzügyekről nőknek” című programjuk segítségével pedig a vállalkozónők pénzügyi tudatosságát fejlesztik.


MasterCard – Az év társadalmilag felelős bankja 2010

1. Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank társadalmi felelősségvállalása több programban ölt testet. A Közösen program jótékony célú aktivitásai a gyermekek, kiemelten a családon kívül nevelkedő gyermekek helyzetének javítását célozzák:
– pályázat civil szervezeteknek gyermekotthonban élők tudatos életvitelének fejlesztésére (20-25 m Ft/év)
– évi két bankkártya-használathoz kötött adományozás a gyermekétkeztetés javára (kb. 24 m Ft/év)
– munkaidőben végzett önkéntes munka (kb. 220 munkatárs/év)
– Busszal a Múzeumba: évi cirka 1200 iskolás ingyenes útja a LUMÚ-ba.

A MegtakarítOK Program megtakarításra, pénzügyi tudatosságra ösztönző társadalmi szemléletformáló kezdeményezés:
– Megtakarítási Index a takarékossági hajlandóság mérésére
– sajtópályázat: gondolatébresztő cikkek ösztönzése
– Facebook-oldal
– megtakarításra ösztönző programok rendezvényeken.

A Zöld Bank kezdeményezés keretében energiatakarékos beruházásokat finanszíroz és csökkenti környezeti terhelését újrahasznosítás, geotermikus energia alkalmazása révén

2. MagNet Magyar Közösségi Bank

A MagNet Bank a tevékenységét a felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés elveire alapozza, a pénzügyi tudatosságot ügyfelei aktív bevonásával teremti meg. A közösségi banki szolgáltatások létrehozásának célja a fenntartható gazdasági növekedés, a kimutatható társadalmi és környezeti haszon.

Az ügyfelek befolyással lehetnek arra, hogy a közösségi betétekben elhelyezett pénzt a Bank milyen célra helyezi ki. A betétesek így közvetlenül és átláthatóan forrást biztosíthatnak olyan kiemelt szféráknak, mint például: biogazdálkodás, egészségügy és szociális ellátás, környezetvédelem, kultúra és oktatás, és zöld energia.

A Bank évente tájékoztatja ügyfeleit a számlájukhoz kapcsolódó nyereségről, vagyis arról, hogy az adott ügyfél mekkora összeggel járult hozzá a bank teljes nyereségéhez. Évente a Bank a nyereségének 10%-át civil szervezeteknek ajándékozza, ügyfelei szavazata alapján. Így a 2009-es évi banki nyereség 10%-ról több ezer ügyfél rendelkezett, 47 hazai civil szervezet javára.

3. Citibank

Folytatjuk hosszú távú pénzügyi oktatási, társadalmi vállalkozásfejlesztő valamint környezetvédelmi programjainkat:
– 120 ezer diák az ország 284 általános iskolájában tanulhat a pénzügyi oktatási tananyagainkból, amelyeket a 2001 óta a Junior Achievement Alapítvánnyal közösen szervezett Citibank Pénzügyi Oktatás Iskolaprogramunkban adományoztunk.
– 1000 egyetemi hallgató vett részt a 2004 óta zajló, Corvinus Egyetemet támogató pénzügyi oktatási programunkban. Az oktatás színvonalának növeléséhez Citi önkéntes szakemberek előadássorozatával, Esettanulmányi Versennyel és A legjobb végzős hallgató címért folyó versennyel járulunk hozzá.
– Közel 50 civilszervezet és kisvállalkozás vett részt a 2007-ben indított NESsT-Citi társadalmi vállalkozásokat fejlesztő programunkban. Cél: komoly társadalmi és környezeti problémák megoldása, fenntartható fejlődés.
– 37ezer facsemetét ültettünk az e-számlakivonatra áttért ügyfelek nevében a 2008-ban elindított Ültessünk fákat a jövőért programunkban.


MasterCard – Az év bankára 2010

Csicsáky Péter – Takarékbank

Csicsáky Péter azok közé a bankvezetők közé tartozik, akiknek a neve egybeforrt bankjuk nevével. Tizenhat éve tagja a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. menedzsmentjének, ahová ügyvezető igazgatóként került, ma pedig a bank elnök-vezérigazgatója.

Csicsáky Péter pénzügyi közgazdász, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1981-ben. Első munkahelye az Országos Piackutató Intézet volt, ahol vállalati megbízások alapján egy-egy termék, termékcsoport piaci lehetőségeiről szakmai tanulmányokat készített. 1984-től hat évet töltött a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban a Közgazdasági Főosztály főmunkatársaként, ahol többek között az élelmiszergazdaság külkereskedelmi fogalmának tervezése, a főbb folyamatok elemzése volt a feladata.
Banki pályafutását 1990-ben kezdte a Kereskedelmi és Hitelbankban. Kezdetben a Hitelellenőrzési Főosztály osztályvezetője volt, majd a Csőd- és Felszámolási Ügyek Főosztályának főosztályvezetője lett, ahol a bank csőd- és felszámolási eljárás alatt álló ügyfeleinél lévő kintlévőségek kezeléséért, az esetleges pénzintézeti veszteségek mérsékléséért, illetve az ezzel kapcsolatos banki hálózati munka koordinálásáért volt felelős.
1993. július 1-től a társaság elnökségi munkájában is részt vett, ahol az elnök-vezérigazgató szakmai titkári feladatainak elvégzése mellett a Kereskedelmi és Hitelbank pénzintézeti befektetései működésének felügyelete is feladatkörébe tartozott. Ennek keretében a BKD Bank, majd az IBUSZ Bank igazgatósági tagjává választották.

Karrierjét 1994-től a Magyar Takarékszövetkezeti Bankban folytatta. Mint ügyvezető igazgató a bankhitelezéssel illetve befektetésekkel kapcsolatos kockázatkezelési tevékenységet látta el. Az 1994. évi rendes közgyűlésen a pénzintézet igazgatósági tagjává választották. 1995. február 1-től vezérigazgató-helyettesként a bank aktív illetve passzív oldali üzletvitelét irányította. 2001. április 19-től a bank vezérigazgatója, majd 2010. április 29-től elnök-vezérigazgatója.

2006-ban a Magyar Bankszövetség és a VOSZ elnökségi tagjává választották. 2010-től tölti be a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetségének soros elnöki posztját.


MasterCard – Az év ifjú bankára 2010

1. Schenk Tamás – OTP Bank

Schenk Tamás (37) 2004-től az OTP Bank munkatársa, az Üzletpolitikai és Közgazdasági Igazgatóságot vezette, majd 2009-től a Stratégiai, Tervezési és Controlling Igazgatóság irányítója. Több leányvállalatnál tölt be vezető tisztséget, többek között az orosz leánybank igazgatósági és az OTP Alapkezelő Felügyelő Bizottság tagja. A bankcsoporti stratégia kialakításában kulcsszerepe van, mely lehetővé tette, hogy a globális válság ellenére nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő jövedelmezőségi és hatékonysági mutatókat ért el.

2. Horváth István – K&H Bank

Horváth István (35), a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója (CFA). Évek óta meghatározó tőkepiaci szakember, aki csapatával nagyban hozzájárult a K&H kiemelkedő teljesítményéhez: 800 milliárd ft vagyon kezeléséért felelős és számos innováció bevezetésében vett részt. Tevékenysége modellértékű a pénzügyi kultúra fejlesztésében: rendszeresen tájékoztatja a sajtót, értékes előadásokat tart konferenciákon, ügyfeleknek és értékesítő kollegáknak. Tagja a CFA elnökségének és a BÉT index bizottságának.

3. Soós Csaba – Raiffeisen Bank

Soós Csaba (38) 2008-ban lett lakossági vezérigazgató-helyettes. Irányítása alatt a területek gyorsan alkalmazkodtak a válság teremtette új helyzethez. Átalakult a retail szervezeti struktúra, újradefiniálásra került a kkv üzleti modell, létrejött a prémium kiszolgálás, a megtakarítási mozgalom, az újrastruktúráló hitelek, megduplázódott a Raiffeisen Alapok vagyona, elindult a Díjnullázó Számlacsomag. 4 hónap alatt átszervezésre került a fiókhálózat, valamint a fióki értékesítés management.