Eredmények 2018

Mastercard – Az év bankja

1. OTP Bank

Az OTP Csoport a régió egyik legstabilabb és legnyereségesebb pénzintézete, kiemelkedő régiós teljesítménye mellett jelenleg egész Európában az OTP a második legmagasabban értékelt bankrészvény P/BV mutató alapon. Az OTP Csoportnak rendkívül erős a tőkehelyzete és a likviditási tartalékai, emellett kiemelkedő a tőkearányos megtérülése is. 2017-ben lezárult a horvát Splitska banka megvásárlása, 2018 nyarán pedig újabb két akvizíció bejelentésére került sor Bulgáriában és Albániában. A magyar operáció piaci részesedése jellemzően javuló trendet mutat a fő termékszegmensekben, melyet a digitális termékfejlesztések és innovációk is segítenek.

2. Gránit Bank
3. Erste Bank


Mastercard – Az év leginnovatívabb bankja

1. OTP Bank

Az OTP Bank Simple applikációját már több mint 570 ezren töltötték le, mobilfizetési szolgáltatása már bankoktól függetlenül is használható. Az OTP Banknál 2018 februárjától lehetőség van videoazonosításos bankszámlanyitásra, a személyi kölcsönök 18,2%-át már kizárólag online módon értékesítik. A digitális aláírópad minden OTP Bank fiókban elérhető, több mint 1,1 millió ügyfél használja. A bank 200 készpénzbefizetésre is alkalmas ATM-jével havonta több mint 100.000 befizetést bonyolítanak le. A SmartBank mobilbanki alkalmazást az OTP Bank biometrikus azonosítással, a gyakori tranzakciók kezelésével és átutalási sablonnal fejlesztette tovább. A regisztrált ügyfelek száma meghaladja az 500 ezret, az aktív felhasználók száma tavalyhoz képest megháromszorozódott. 2018-ban nyitja meg kapuit az OTP Bank új, innovatív fiókja Budapesten, ahol az ügyfelek korai fázisban megismerhetik és tesztelhetik a banki fejlesztéseket.

2. Gránit Bank
3. CIB Bank


Mastercard – Az év lakossági hitelterméke

1. CIB Bank

A CIB meglévő Előrelépő Személyi Kölcsön termékét továbbfejlesztette, így ma már nemcsak meglévő ügyfeleinek, hanem minden jövedelemmel rendelkező magyar állampolgárnak, azaz 4,5 millió ügyfélnek tudja nyújtani a szolgáltatást. A CIB Előrelépő Személyi Kölcsön feltételektől függően többféle kedvezménnyel is igénybe vehető, szabad felhasználásra, akár 7,77% kamat mellett (THM: 8,17%).

2. OTP Bank
3. K&H Bank


Mastercard – Az év lakossági megtakarítási terméke

1. Magnet Bank

Az Apránként Megtakarítási Program kétféle lehetőséget kínál a pénzügyi célok egyszerű, a MagNet által is támogatott eléréséhez. Egyrészt egy fix összegű, havi megtakarítást tesz lehetővé, másrészt egy teljesen újszerű, bankkártyával történő aprógyűjtést kínál. A Program teljes kezelése innovatív grafikai megoldásokkal támogatottan NetBankon történik: itt állítható be a cél és annak fotója. Az ügyfelek díjmentes e-mailes figyelmeztetést kaphatnak, ha céljuk elérése a megtakarítás elmaradása miatt kockán forog. Akik sikeresen elérik a céljukat, azok a normál kamat mellett kitartásukért kamatprémiumot is kapnak a Banktól.

2. UniCredit és OTP Bank
3. Gránit Bank


Mastercard – Az év lakossági számlacsomagja

1. CIB Bank

A CIB Bank Eco számlacsomagja a legnépszerűbb, 0 Ft-os számladíjat nyújtja. Az első évben nincs éves bankkártya díj sem, valamint 0 Ft a külföldi ATM készpénzfelvétel (CIB Visa Inspire Bankkártyával) korlátlan alkalommal és összegig az Intesa Sanpaolo csoport készpénzkiadó automatáiból 11 országban. A CIB Bank Mobilalkalmazásban elérhető push-üzeneteket választva a számla- és kártyatranzakciók nyomon követésének díja szintén 0 Ft. Ráadásul új ügyfelek már teljesen online folyamatban is megnyithatják az ECO számlát a CIB Bank honlapján keresztül.

2. OTP Bank
3. UniCredit Bank


Mastercard – Az év társadalmilag felelős bankja

1. Magnet Bank

A MagNet egyetlen hazai értékalapú bankként olyan közösségépítő pénzintézet, amely ügyfeleivel közösen aktív társadalmi felelősségvállalásra ösztönöz, tudatosan fejleszti környezetét. Ennek érdekében a Bank – alapműködésén és termékein keresztül is – különleges döntési jogokat kínál ügyfeleinek, akiknek így lehetőségük nyílik támogatni számukra értékes törekvéseket. A Bank évente tájékoztatja ügyfeleit, hogy mekkora összeggel járultak hozzá a nyereséghez, melynek 10%-áról közvetlenül rendelkezhetnek; ők határozzák meg, hogy a közösségi betétben elhelyezett pénzük mely hitelfelvevőt segítse; dönthetnek arról, hogy milyen mértékű díjat fizetnek számlájuk fenntartására és mely társadalmi szervezetet segítsék bankkártyás költéseikkel. Egyszerű kapcsolódási lehetőséget biztosít jó ügyek és az egyéni adományozók közt. A közösségi hatásmérés segítségével a Bank hosszú távon is tudja aktivizálni ügyfeleit: kiszámolja és megmutatja ügyfeleinek a döntéseikkel gyakorolt egyéni pozitív hatásukat.

2. Budapest Bank
3. K&H Bank


Mastercard – Az év lakossági mobil- és online-banki eszköze

1. Gránit Bank

A Bank iOS és Android-os eszközökön működő szolgáltatásával egy érintéssel lehet kártyalimitet beállítani, kártyát zárolni vagy feloldani, Videóbankon számlát nyitni, tranzakciót indítani, Androidos telefonon kártyát digitalizálni, iSMS-t fogadni. Idén a Bank megújította iPhone-on elérhető eBank app-ját, amelyben elsőként Magyarországon mobilbanki alkalmazásban elérhető a „Pénzügyeim” funkció. Az új alkalmazásban az ebanki belépéshez szükséges azonosítás a hagyományos PIN-kód megadása helyett biometrikus azonosítókkal is lehetséges.

2. OTP Bank
3. MagNet Bank és CIB Bank


Mastercard – Az év akadálymentes banki innovációja

1. OTP Bank

Az OTP Bank – akadálymentesítési stratégiája szerint – folyamatosan fejlesztéseket hajt végre digitális felületein és bankfiókjaiban egyaránt. Az OTP Bank vakok számára is biztonságosan használható, beszélő bankjegykiadó-automatákkal, hallássérültek ügyintézését segítő videó-tolmácsszolgáltatással és érzékenyített ügyfélhívó rendszerrel szerelte föl több száz fiókját országszerte. A fejlesztések kivitelezésében több szakmai szervezettel működött együtt. Honlapja és internetbankja akadálymentesítése mellett a bank legalább ennyire fontos feladatának tartja a társadalmi érzékenyítést is, ezért 2018-ban országos szemléletformáló kampányt indított.


Mastercard – Az év fenntartható bankja

1. K&H Bank

A K&H az első hazai pénzintézetként sikeresen tanúsíttatta a környezet- és energiairányítási rendszereit. 2017-ben már 20 zöld fiókja működött, amelyek jellemzője, hogy nincs direkt fosszilis energia felhasználásuk. Székházukban pedig napelemes rendszert alakítottak ki összesen 170 napelem panellel. A vállalat papírfelhasználását a tavalyi évhez képest több mint 45 tonnával, szén-dioxid kibocsátását pedig 23%-kal csökkentette. Emellett elindította ’A fenntartható agráriumért’ ösztöndíjpályázatát, amelyben nyolc ifjú agrárszakembert összesen 1,2 millió forinttal támogatott az előző évben.

Mastercard – Az év bankára

Jelasity Radovan