Az FHB Bank nyerte a MasterCard – év bankja 2010 versenyt

Az FHB Bank lett a MasterCard – év bankja 2010 verseny fődíjasa – derült ki a november 11-én este megtartott díjátadó gálán.
Az év legnagyobb hazai banki tranzakcióját végrehajtó pénzintézet (az FHB megvásárolta teljes fiókhálózatával az Allianz Bankot) első alkalommal lett e díj kitüntetettje.
A verseny másik nagy nyertese, első helyet szerezve Az év leginnovatívabb bankja és Az év lakossági hitelterméke kategóriákban, az Erste Bank lett.

A közel száztagú (többek közt gazdasági, pénzügyi szakértőből, vezetőkből, újságíróból álló) zsűri szerint ebben az évben is jól teljesített a tavalyi győztes, az OTP Bank: két második, egy harmadik helyet gyűjtött be, továbbá a 2010-ben Az év ifjú bankárának választott, Schenk Tamás is e pénzintézet egyik ügyvezető igazgatója.

Az év lakossági számlacsomagja a megújított és továbbfejlesztett 0 Ft-os bankszámla lett a Citibanktól, Az év lakossági megtakarítási termékének az első évben – névértékre vetítve – biztos 8%-os hozamot nyújtó Szuper 8 Tőkevédett Származtatott Alapot választotta a zsűri az UniCredit Banktól. Sok szavazatot kapott, így második lett ebben a kategóriában az idén először versenyző MagNet Magyar Közösségi Bank terméke is, a tudatos és felelős megtakarítást és pénzbefektetést ösztönző Szféra Közösségi Betét.
Az év társadalmilag felelős bankja kategória külön kijelölt szakemberekből álló zsűrije idén a Raiffeisen Bankot tartotta a legjobbnak. A pénzintézet többek között a családon kívül nevelkedő gyermekek helyzetének javítását célzó Közösen programmal nyerte el az első helyezést.
A MasterCard – év bankja gálán idén először adtak át a MasterCard és a Pénziránytű Alapítvány által közösen meghirdetett díjat, A pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb banknak. A kategória győztese a Budapest Bank lett.

Az elismerést Várhegyi Éva az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át, aki elmondta: „A nyertes bank 1991 óta működteti a „Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért” Alapítványt, amely a pénzügyi oktatás támogatásával emeli a pénzügyi kultúra színvonalát. (Eddig 120 millió forinttal támogatta 564 szervezet ezt célzó tevékenységét.)

Az elmúlt évtől a bank tovább aktivizálta magát a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében. 2009 nyarán indította be az ügyfelek számára közérthető nyelven pénzügyi információkat nyújtó MOST! kampányát, és „Dobbantó” nevű programjával csatlakozott a nők pénzügyi tudatosságát, ismereteinek bővítését megcélzó globális GE-programhoz. A Budapest Bank támogatásával jött létre 2010 januárjában az ország első mikro- és kisvállalkozásokra fókuszáló informatív, közösségi, és egyben játékos weboldala, a Sikeres.hu.“

Az új díj kapcsán Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális igazgatója hozzá tette: „Idén nem hirdettük meg A válságot legjobban kezelő bank díjat, mert úgy gondoljuk, hogy mögöttünk vannak a legnehezebb hónapok, és mert úgy ítéljük meg, hogy az első válságos évben a legtöbb bank már meghozta azokat az alkalmazkodást segítő lépéseket, melyek szükségesek voltak a válság kezeléséhez. A 2010-es évben már inkább azokat a jeleket, folyamatokat figyeltük, amelyek kivezethetnek a válságból. Hogyan változnak az ügyfelek szokásai, igényei, hogyan tudunk ezeknek elébe menni. Saját üzleti tapasztalatunk is azt mutatja, hogy ma az ügyfelek számára egyre fontosabb a személyes pénzügyeik tudatos kezelése és tervezése.“

A hazánkban működő bankok vezetői szavazatukkal idén is megválaszthatták Az év bankárát. Az idei győztes Csicsáky Péter lett, aki azok közé a bankvezetők közé tartozik, akiknek a neve egybeforrt bankjuk nevével. Tizenhat éve tagja a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. menedzsmentjének, ahová ügyvezető igazgatóként került, ma pedig a bank elnök-vezérigazgatója.

Az idei rangsor:

MasterCard – Az év bankja 2010
1. FHB Bank
2. OTP Bank
3. Erste Bank

MasterCard – Az év leginnovatívabb bankja 2010
1. Erste Bank
2. OTP Bank
3. FHB Bank

MasterCard – Az év lakossági hitelterméke 2010
1. Erste Bank
2. Budapest Bank
3. OTP Bank

MasterCard – Az év lakossági megtakarítási terméke 2010
1. UniCredit Bank
2. MagNet Magyar Közösségi Bank
3. Erste Bank

MasterCard – Az év lakossági számlacsomagja 2010
1. Citibank
2. Raiffeisen Bank
3. FHB Bank

MasterCard – Pénziránytű Alapítvány – A pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank 2010
1. Budapest Bank
2. CIB Bank
3. Erste Bank

MasterCard – Az év társadalmilag felelős bankja 2010
1. Raiffeisen Bank
2. MagNet Magyar Közösségi Bank
3. Citibank

MasterCard – Az év bankára 2010
Csicsáky Péter – Takarékbank

MasterCard – Az év ifjú bankára 2010
1. Schenk Tamás OTP Bank
2. Horváth István – K&H Bank
3. Soós Csaba – Raiffeisen Bank