Megújul a bankok versenye

Novemberben kiderül, hogy mely pénzintézetek a legsikeresebbek és a legszerethetőbbek Magyarországon

Budapest, 2016. október 24. – Több ponton is megújul a „Mastercard – év bankja” verseny, amelyet idén tizenegyedik alkalommal rendeznek meg Magyarországon, tizenhárom pénzintézet részvételével. Az idei év egyik újdonsága, hogy „Az év legrokonszenvesebb bankja” kategóriában nevező pénzintézetek közül a közönség választhatja ki a győztest, méghozzá a bankok vezetőinek videóüzenetei alapján. Hét szakmai kategória díjazottjairól most is a bankoktól független szakmai zsűri dönt, a korábbinál részletesebb értékelési rendszer és pontozási irányelv figyelembevételével.

A „Mastercard – év bankja” versenyt, amely ma már a bankszektor egyik legrangosabb seregszemléjének számít, 2006-ban hirdették meg először Magyarországon. Az esemény elsődleges célja már akkor is az volt, hogy minden jelenlegi és leendő banki ügyfél számára megbízható támpontot nyújtson a hazai kereskedelmi bankok szolgáltatásai közötti eligazodáshoz. Az elmúlt tizenegy évben a verseny kategóriái mindig az adott időszak igényeinek megfelelően módosultak. 2009-ben például – az akkori világgazdasági helyzetre reagálva – „A válságot legjobban kezelő bank” díjért is ringbe szállhattak a résztvevő pénzintézetek, csak abban az évben, egy alkalommal. „Az év társadalmilag felelős bankja” díj viszont 2008 óta minden évben gazdára talál.

Idén – a pénzintézetek észrevételei alapján – a „Mastercard – év bankja” verseny szervezői nem csak a kategóriákat gondolták újra, de a zsűrizés gyakorlatát is átalakították. Az új értékelési rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a zsűritagok (akik idén csak egyetlen kategóriában adhatják le a voksukat, vagyis minden témának saját szakmai zsűrije van) jobban megismerjenek egy-egy részterületet, így még pontosabban osztályozhassák a pályázó bankokat. Újdonság idén, hogy az „Év bankja” kategória pontozásakor – a témában benyújtott 1000 karakteres pályázatokon túlmenően – a zsűri figyelembe veszi majd a további kategóriákban nyújtott teljesítményt is, így a legrangosabb cím nem csupán az üzleti eredményt tükrözi, hanem sokkal inkább egy átfogó képet ad a hazai bankszektor legjobbjairól.

„A Mastercard már több mint tíz éve az „Év bankja” megmérettetés főtámogatója. Úgy éreztük, elérkezett az idő, hogy a verseny új formát öltsön, ezért is hirdettük meg idén „Az év legrokonszenvesebb bankja” videópályázatot. Szerettük volna bevonni a közönséget is a zsűrizésbe, mert rendkívül fontosnak tartjuk a felhasználók véleményét” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „Nagy öröm számunkra, hogy számos pénzintézet versenybe száll a kategóriagyőzelemért, és több esetben maguk a bankok vezérigazgatói vagy vezérigazgató-helyettesei szólnak a közönséghez. Bízunk benne, hogy ezek a videók segítenek a felhasználóknak a bankok jobb megismerésében, a verseny pedig felhívja a figyelmüket a hazai bankszakma kiemelkedő eredményeire, újításaira és fogyasztóbarát termékeire.”

„Az év legrokonszenvesebb bankja” kategória videói 2016. október 24. és november 13. között a http://www.evbankja.hu/rokonszenvesbank/ honlapon lesznek megtekinthetők, ahol ezek alapján – egy rövid regisztrációt követően – bárki szavazhat (egy alkalommal) a számára legrokonszenvesebb bankra. A szavazók egy nyereménysorsoláson is részt vesznek, amelyben a szervezők 3 x 100 000 Ft-ot sorsolnak ki köztük.

Míg „Az év legrokonszenvesebb bankja” kategóriáról a közönség dönthet, „Az év bankára” címre legméltóbb szakembert – a hagyományokhoz híven – maguk a bankárok választják meg. Az idei kilenc kategóriából hét esetében pedig neves szakemberekből álló szakmai zsűri jelöli ki a győztest az indulók közül. Ezek a kategóriák a következők: „Az év bankja”, „Az év leginnovatívabb bankja”, „Az év lakossági számlacsomagja”, „Az év lakossági megtakarítási terméke”,” Az év lakossági hitelterméke”, „Az év lakossági mobil- és online-banki eszköze” és „Az év társadalmilag felelős bankja”.

A Magyarországon működő kereskedelmi bankok versenyén indulni kívánó pénzintézetek a www.evbankja.hu honlapon pályázhattak 2016. október 14-ig, illetve a Mastercard által felkért független, szakmai zsűri tagjai is itt értékelhetik az idén beérkezett 69 szakmai pályázatot. A versenyen kifejezetten bankkártya termékkel nem lehetett nevezni egyik kategóriában sem, ami garantálja a verseny pártatlan jellegét és az alapító-főtámogató Mastercard kártyatársaságtól való függetlenségét.

Az idei év legjobbjait ünnepélyes díjátadó keretében 2016. november 22-én hirdetik ki. A kategóriák győztesei egy éven át használhatják a „Mastercard – év bankja 2016” emblémát és megnevezést.